Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Íz bolygó végre elárulja, hogyan lehet a csirkemellet megsütni úgy, hogy szaftos és omlós legyen a végeredmény. Tévhitek eloszlatása és a megoldások itt.
A csirkemell hálátlan darab, legalábbis olyan szempontból, hogy ritkán lehet beleszaladni finom, szaftos, omlós példányokba. Sokan a szalmonellától való félelmükben sütik agyon szegény melleket, de maga a mell formája is hajlamosít a túlkészítésre. Ha egy egész csirkemellfilét kérünk, a hentes egy szív alakú mellet csomagol be. Ezt otthon le kell mosni, majd középen el kell szelni. Ezt követően a fél mellről a belső mell-lebenyt (szintén szív alakú) le kell választani, így kapunk egy fél mellet, ami az egyik oldalán szélesebb és vastagabb (feje), másik oldalán elvékonyodik (farok). Az így kapott mellet 5-6 órára érdemes 6 százalékos sós oldatban áztatni (1 l hideg víz+6 dkg só, só vízben felold). Ezt követően lemossuk a melleket, leszárítjuk és kezdődhet a sütés. Itt kétféle megoldás is játszik: lehet lassan, alacsony hőfokon vagy gyorsan. Ehhez vaj, olívaolaj, só, bors és folpack szükséges.
Megjegyzés a vajhoz
A tisztított vaj (ghí) a legjobb erre a célra, mivel kevésbé ég meg. Ezt úgy
készíthetjük, hogy a vajat felforraljuk, majd addig gyöngyöztetjük, míg
letisztul és finom mogyoróillata lesz. Közben le-lehabozzuk. Egy finom szűrőn,
textilen keresztül szűrjük át, és a kapott ghí akár szobahőmérsékleten is
eláll. Én azért biztos, ami biztos hűtőben tartom.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat és vajat (ghít) hevítünk, majd a lemosott,
leszárított csirkemellet beleteszem és pár perc alatt mindkét oldalát pirosra
sütöm, közben megborsozom. Ha ez megvan, kiveszem, és azonnal folpackba
csomagolom, és 10 percig pihentetem. Ezt követően folpackból kicsomagolom, és forró
serpenyőben újra átforgatom. Kiszedve egy percig pihentetem, hogy lecsituljanak
a nedvek, és már szeletelhetem. A végeredmény omlós, puha, szaftos csirkemell.
Tipp: a csirkecombbal is csodát
tesz a sóoldatos kezelés, így a hús belsejében is sós lesz a rántott csirkénk,
nem csak a felszínén. A rántott csirkét sütőben is elő lehet állítani, nem kell
hozzá más, csak egy kis vaj és prézli, amibe beleforgatjuk a combokat, és már
tolhatjuk is be a 180 fokos sütőbe.
Néhány tévhit a szalmonelláról
A szalmonella fertőzés legfőbb forrása a nyers hús és az ürülékkel szennyezett
héjú tojás. A szalmonella baktériumok már 6 Celsius fokon osztódni
kezdenek, de jellemzően 10-50 fok között szaporodnak. A nyári, folyamatos
melegben kb. negyedóránként megduplázódik a kórokozók száma, melyek aztán az
élelmiszerek felületén még hónapokig életképesek maradnak. A meleg lehet
azonban az egyik ellenszerünk is a szalmonella ellen - mivel a 70 fok feletti
hőmérsékleten a baktériumok elpusztulnak, nagyon fontos, hogy a fő
veszélyforrásnak számító élelmiszereket alaposan főzzük vagy süssük át,
lehetőleg ne mikrohullámú sütőben. Húsok esetében legalább 10, míg a főtt
tojásnál legalább 5 percig legyen 70 fok Celsius a belsejükben, hogy minden
veszélyforrástól megszabadulhassunk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hogyan kell sütőtököt sütni? Mutatjuk!
Gyors almás-fahéjas tekercs
Ne egyen boltit, süssön otthon igazi ropogós kiflit
Eszkimó kunyhó.