Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az egészségesebb étkezést elősegítendő, Dr. Graham kikísérletezte a búza egészét jobban hasznosító, a fehér lisztnél nagyobb szemcsemérettel bíró graham lisztet. Ez a barna liszt enyhén mogyorós, édeskés ízű, így szinte adta magát, hogy keksz formájában felhasználják.
Ez a keksz képezte az alapját annak a reggelinek, amit Dr. James C. Jackson kísérletezett ki. Jackson pont abban az időben nyitotta meg dansville-i vízterápiás központját, amikor a Kellogg fivérek is forradalmasították az ivókúrákat, különféle fogyókúrák, egészséges alapanyagok bevonásával, teljes alkohol- és dohánymegvonással. Jackson is hasonló dolgokban látta a vízkúra eredményességének növelését. Sőt saját fejlesztésbe is kezdett, és 1863-ban megalkotta a granulát, amely egy graham lisztes keksztöreten alapuló reggelire adható fogás volt.
Abban az időben az amerikai reggeli hihetetlen kalóriadús volt, a klasszikus angolszász reggelik mintájára húsból, kolbászból, szalonnából, tojásból és természetesen fehér kenyérből állt. Ezt az étkezést váltotta ki a kúra idejére Jackson a granulával.
A granula létrejötte után Dr. John Harvey Kellogg, a Battle Creek-i szanatórium igazgatója is hosszas kísérletezésbe fogott a különféle gabonákkal, s ennek eredményeképp - többek között - megszületett az általa jegyzett granula is. Dr. Jackson beperelte Kelloggot, így az őrlemény neve granolára változott, s a többi Kellogg termék árnyékában szinte azonnal feledésbe is merült.
Egészen a hatvanas évekig szunnyadt a granola, amikor is a tudatosabb vásárolók ráébredtek, hogy az egészségesnek gondolt reggeliző pelyhekben tetemes mennyiségű hozzáadott cukor található, ami arra ösztökélte őket, hogy egészségesebb alternatívát keressenek. Ekkor találtak rá a granolára.
A granola - a pelyhekkel ellentétben - inkább a Dr. Bircher-Benner svájci orvos és dietetikus által életre hívott müzlire hasonlít. A granola édességét is főleg a hozzákevertaszalványok, gyümölcsök, csonthéjas magok adják, illetve a fogyasztáskor hozzáadott egészséges édesítők. A különbség a két termék között, hogy a granola alapját képezőgabonaféléket a felhasználás előtt megsütik, így ízük és állaguk is megváltozik.
A manapság kapható granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja. Ehhez társulnak a különféle olajos magvak, illetve az aszalt gyümölcsök. Az olajos magvak közül legtöbbször mogyoró, dió, pekándió, pisztácia, kesudió vagy mandula kerül a mixbe. Az asztalt gyümölcsök esetében is igen széles a választék, klasszikus alapanyagnak számít a sárgabarack, a szilva, az áfonya, illetve a különféle mazsolák, de datolyával, aszalt egzotikus gyümölcsökkel kevert granolát is találhatunk.
Még egyszerűbb, ha ezeket a keverékeket magunk állítjuk elő, hiszen így pont azt a keveréket kapjuk a végén, amit szeretnénk, s talán valamivel olcsóbban jövünk ki a boltinál. A házilag készített granolát maximum egy hétig tároljuk légmentes edénybe zárva, napfénytől védett helyen.
A házilag készített granolánál az édesítés is teljesen ránk van bízva. Ha az alapanyagoktól nem válik kellően édessé a mixünk, akkor az édesítéshez használhatunk mézet, agave szirupot, juharszirupot, sztíviát vagy xilitet is.
A granolát fűszerezhetjük is. Egy kevés fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom,szerecsendió vagy épp vanília nem csak ízesíti, de az édesség illúzióját is kölcsönzi a reggelinknek.
Természetesen a granolát nem feltétlen kell reggelire fogyasztani, a ropogós, gyümölcsökben, rostban gazdag rágcsálnivalót napközben is lehet nassolni, sőt a gyerekek számára is egészséges alternatívája lehet megannyi egészségtelen édességnek.
A granolához adhatunk jó minőségű csokoládét törve, chips formájában vagy akár reszelve, illetve a kész keveréket meghinthetjük cukrozatlan kakaóporral is. Ezeken kívülkókuszreszeléket, banán chipset, lenmagot, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot és megannyi egyéb finom kiegészítőt is adhatunk a granolához.
Szegfűszeges granola
Hozzávalók:
5 dkg szezámmag
5 dkg kókusz chips
10 dkg kesudió
8 dkg mogyoró
5 dkg mazsola
10 dkg zabpehely
méz
csipetnyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés: Az alapanyagokat - a méz kivételével - összekeverem, majd egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elosztom. Mézzel finoman meglocsolom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 30 percet sütöm, közben többször átforgatom a keveréket, hogy egyenletesen megpiruljon.
Ha kihűlt, jól zárható üvegbe teszem. Tejjel felöntve vagy joghurtba forgatva fogyasztom.
http://www.mindmegette.hu/granola-az-elfelejtett-reggeli-48597
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kelbimbó a minikáposzta.