Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mitől függ egy étel íze?
Az evőeszközök mérete, súlya, alakja és színe is befolyásolhatja, hogy miként érzékeljük a velük elfogyasztott ételek ízét - állítják az Oxfordi Egyetem szakemberei.
Fotó: dreamstime
A Flavour című tudományos folyóiratban közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az agy már azelőtt véleményt alkot az ételről, mielőtt az a szájba kerülne, ez pedig a táplálkozás élményének egészét befolyásolja. A több mint száz résztvevő bevonásával készült tanulmány során a szakemberek három különböző teszttel vizsgálták, hogy az evőeszközök súlya, színe és alakja miként befolyásolja az ízérzékelést.
A kutatók többek között arra jutottak, hogy az ételek édesebbnek hatottak, ha kisméretű kanállal fogyasztották őket, olyannal, mint amilyeneket hagyományosan a desszertekhez használnak. A szín is fontos tényezőnek bizonyult: fehér kanálból édesebbnek érezték a fehér színű joghurtot a résztvevők, mint fekete kanálból. Az evőeszközök formáját vizsgálva pedig az is kiderült, hogy késhegyre tűzve ugyanaz a sajt sósabbnak hat, mint kanállal, villával vagy fogpiszkálóval fogyaszva - írta a tanulmányt ismertetve a BBC hírportálja.
"Az étel ízének érzése olyan több érzékszervet megmozgató élmény,
amely magában foglalja az étel látványát, illatát, a szájban lévő étel
állagának és ízének érzékelését." - húzta alá az Oxfordi Egyetem
kísérleti pszichológiai tanszékén dolgozó Charles Spence és Vanessa
Harrar.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az edények is
befolyásolhatják az ételek és italok ízének érzékelését. Az emberek
például általában kevesebbet esznek, ha kisebb tányéron szolgálják fel
nekik az ételt.
Spence szerint az új tanulmány, amely értékes eredményekkel szolgál
arról, hogy az agy miként befolyásolja az ételérzékelést, hasznos lehet a
diétázók számára, de az éttermeket is segítheti abban, hogy gazdagabb
gasztronómiai élményt kínáljanak. A kutatók jelenleg a híres brit séf,
Heston Blumenthal angliai éttermével, a The Fat Duck-kal együttműködve
dolgoznak olyan formatervezett kanalakon, amelyek javíthatják a vendégek
ízélményét.
Az év elején egy másik tanulmány szerzői arra a
következtetésre jutottak, hogy a forró csokoládé ízletesebbnek tűnt,
amikor narancs- vagy krémszínű csészében tálalták, nem pedig fehérben
vagy vörösben. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a sárga dobozoktól
javulhat a szénsavas italok citromos íze, míg a hideg színekbe, például
kékbe csomagolt italok jobban oltják a szomjat. A rózsaszínű csomagolás
pedig édesebb íz érzetét kelti.
A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy valójában nincsen csodatévő megoldás, minden a fogyasztott élelmiszer típusától függ.
Forrás: MTI
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!