vállalkozók hirdetési lehetősége Barátikör: Mitől függ az étel íze?

Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 110 db
  • Videók - 124 db
  • Blogbejegyzések - 525 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 111 db

Üdvözlettel,

Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 110 db
  • Videók - 124 db
  • Blogbejegyzések - 525 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 111 db

Üdvözlettel,

Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 110 db
  • Videók - 124 db
  • Blogbejegyzések - 525 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 111 db

Üdvözlettel,

Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 110 db
  • Videók - 124 db
  • Blogbejegyzések - 525 db
  • Fórumtémák - 23 db
  • Linkek - 111 db

Üdvözlettel,

Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mitől függ egy étel íze?

Tudomány

Az evőeszközök mérete, súlya, alakja és színe is befolyásolhatja, hogy miként érzékeljük a velük elfogyasztott ételek ízét - állítják az Oxfordi Egyetem szakemberei.   

Fotó: dreamstime

A Flavour című tudományos folyóiratban közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az agy már azelőtt véleményt alkot az ételről, mielőtt az a szájba kerülne, ez pedig a táplálkozás élményének egészét befolyásolja. A több mint száz résztvevő bevonásával készült tanulmány során a szakemberek három különböző teszttel vizsgálták, hogy az evőeszközök súlya, színe és alakja miként befolyásolja az ízérzékelést.

A kutatók többek között arra jutottak, hogy az ételek édesebbnek hatottak, ha kisméretű kanállal fogyasztották őket, olyannal, mint amilyeneket hagyományosan a desszertekhez használnak. A szín is fontos tényezőnek bizonyult: fehér kanálból  édesebbnek érezték a fehér színű joghurtot a résztvevők, mint fekete kanálból. Az evőeszközök formáját vizsgálva pedig az is kiderült, hogy késhegyre tűzve ugyanaz a sajt sósabbnak hat, mint kanállal, villával vagy fogpiszkálóval fogyaszva - írta a tanulmányt ismertetve a BBC hírportálja.

"Az étel ízének érzése olyan több érzékszervet megmozgató élmény, amely magában foglalja az étel látványát, illatát, a szájban lévő étel állagának és ízének érzékelését." - húzta alá az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékén dolgozó Charles Spence és Vanessa Harrar.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az edények is befolyásolhatják az ételek és italok ízének érzékelését. Az emberek például általában kevesebbet esznek, ha kisebb tányéron szolgálják fel nekik az ételt.

Spence szerint az új tanulmány, amely értékes eredményekkel szolgál arról, hogy az agy miként befolyásolja az ételérzékelést, hasznos lehet a diétázók számára, de az éttermeket is segítheti abban, hogy gazdagabb gasztronómiai élményt kínáljanak. A kutatók jelenleg a híres brit séf, Heston Blumenthal angliai éttermével, a The Fat Duck-kal együttműködve dolgoznak olyan formatervezett kanalakon, amelyek javíthatják a vendégek ízélményét.  
Az év elején egy másik tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a forró csokoládé ízletesebbnek tűnt, amikor narancs- vagy krémszínű csészében tálalták, nem pedig fehérben vagy vörösben. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a sárga dobozoktól javulhat a szénsavas italok citromos íze, míg a hideg színekbe, például kékbe csomagolt italok jobban oltják a szomjat. A rózsaszínű csomagolás pedig édesebb íz érzetét kelti.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy valójában nincsen csodatévő megoldás, minden a fogyasztott élelmiszer típusától függ.

Forrás: MTI

Címkék: alapanyag elkészítés módja szíz íz

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

na neee....erről azért nem is álmodtam volna...köszi nagyon tetszett

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu