Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ha hazai vállalkozó vagy hírdess nálunk - családoknak Bolha piac pl. gyerekrucik
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásszervező legyen több a havi bevételed .... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Írta: Administrator |
2013. június 14. péntek |
Ebben a cikkben a vajról lesz szó. A vajról, nem margarinokról, vajkrémekről, szendvicskrémekről. Azért tartjuk fontosnak mindezt jó előre leszögezni, mert mint kiderült nem mindenki számára világos, hogy a vaj pontosan micsoda. A legkínosabb ebben a kategóriában az, amikor egy igen nagy élelmiszerbolt tejhűtője előtt állva, a vajak iránt érdeklődve, az eladó széles mozdulattal a margarinokkal és vajkrémekkel megrakott polcok felé int: de hát itt vannak. Nos vaj, mármint igazi vaj, az nincs ott. Egyáltalán. Itt szeretnénk leszögezni, hogy a vajban nincs más, mint tejzsír. Nincs benne emulgeáló, ilyen-olyan E-számos csoda, színező anyag, savópor és bétakarotin. A vajban vaj van, és kész. Hogy teljesen helyére kerüljenek a dolgok – és itt kérünk elnézést mindenkitől, akinek ez teljesen világos -, a vaj nem más, mint a tej színe, annak is a legzsírosabbja.
A vaj minősége sok mindentől függ. Egyrészt attól, hogy mennyi vizet hagytak benne. Ha sokat, akkor hidegen nagyon kemény, időnként vízpermetes a felszíne, íze jellegtelen. Ha azonban jólkiköpülték, hidegen is kenhető, nem törik, morzsálódik. Függ attól is, hogyan tartották a tehenet. Minél tápanyagdúsabb takarmányon él a jószág, annál sárgásabb a teje, és ebből következőleg a vaja is. A vaj íze (ha van neki) édeskés, kellemes. A legvajabb vaj a teavaj és annak fokozatai, mint márkázott vaj, de a szendvicsvajnak valamivel magasabb a víztartalma ezáltal kevesebb benne a zsír, ezt sütésre nem célszerű használni.
Most akkor nézzük, hogy ha valaki kíváncsi vagy bátor, esetleg mindkettő, hogyan állíthat elő otthon vajat. Érdemes egyszer kipróbálni, nagyon finom, teltízű, kenhető csoda, Borsaférj egy napig csak vajas kenyeret evett. Készíthető belőle fűszervaj is - bár mi végül ahhoz bolti vajat használtunk sajnáltuk a frissen köpült csodánkat.
Így készül Néhány perc múlva a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd, majd a csomók egyre szilárdabbak lesznek, és megjelenik a tál alján a víz. Amikor a vizet már úgy ki lehet önteni a tálból, hogy a zsír nem mozdul, elkészültünk. A folyadékot leöntjük, a kész vajat tégelybe kanalazzuk, és kész is vagyunk. Fűszervaj Forrás: borsa.hu
|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!